باطری خودرو چیست؟
عملکرد صحیح سیستم الکتریکی خودرو به سلامت باطری آن بستگی دارد. بااینحال، توجه بسیاری از صاحبان خودرو بیشتر به موتور ماشین است تا باطری. یک باطری خودرو به طور متوسط 3 تا 5 سال دوام میآورد. البته نوع عادات رانندگی و قرار گرفتن باطری در معرض بعضی مواد میتواند عمر آن را کوتاه کند.
ما اینجا هستیم تا به شما کمک کنیم دقیقاً بفهمید در باطری خودرو و سیستم الکتریکی آن چه میگذرد. مطمئنا هرچه اطلاعات شما در این زمینه بیشتر باشد، کمتر به مشکل بر میخورید.
وظیفه باطری خودرو
در واقع باطری خودرو الکتریسیته لازم برای تغذیه تمام اجزای الکتریکی خودرو را تأمین میکند. بنابراین همانطورکه احتمالاً متوجه شدهاید، بدون قدرت باطری اتومبیل شما روشن نمیشود.
وقتی اتوموبیل خود را روشن میکنید، یک واکنش شیمیایی در داخل باطری خودرو رخ میدهد. باطری خودرو این انرژی شیمیایی را به انرژی الکتریکی لازم برای تغذیه خودرو تبدیل میکند و ولتاژ را به استارت میرساند. باطری نه تنها انرژی مورد نیاز برای راهاندازی ماشین شما را تامین میکند، بلکه بهعنوان منبع انرژی باعث تثبیت ولتاژ میشود تا موتور شما همچنان کار کند. بنابراین با وجود اینکه سایز باطری خودرو کوچک است اما قدرت بسیار زیادی دارد.
انواع باطری خودرو
به طور کلی باطریهای خودرو به دو دسته باطری سربی-اسیدی (سلید) و باطری اتمی (غیر سلید) تقسیم میشوند. در ادامه به جزئیات هرکدام اشاره خواهیم کرد.
باطری سربی-اسیدی
این نوع از باطریها، رایجترین نوع باطری خودرو هستند که برای به حرکت درآوردن اتوموبیل به یک واکنش شیمیایی میان سرب و اسید نیاز دارند. در واقع یک صفحه سرب و یک صفحه اکسید سرب در یک محلول الکترولیت اسید سولفوریک غوطهور شدهاند که باعث ایجاد واکنش بین دو صفحه میشود. اسید سولفوریک بر روی صفحه دی اکسید سرب واکنش ایجاد میکند و باعث میشود این صفحه یون و سولفات سرب تولید کند.
یونهای تولید شده توسط صفحه دی اکسید سرب به صفحه مجاور واکنش داده و هیدروژن و سولفات سرب تولید میکنند. در نهایت این واکنشها باعث تولید الکترون میشوند. الکترونها در اطراف صفحات میچرخند و برق ایجاد میکنند. برق از پایانههای باطری خارج میشود تا موتور شما روشن شود و وسایل الکتریکی مانند رادیو، چراغهای داخلی و چراغهای جلو انرژی الکتریسیته داشته باشند.
نکته جالب این است که این واکنش شیمیایی کاملاً برگشتپذیر است. بههمیندلیل است که میتوانید باطری خودرو خود را شارژ کنید. با اعمال یک جریان الکتریکی با ولتاژ مناسب به باطری، دوباره سرب و دی اکسید سرب روی صفحات ایجاد میشوند.
یک باطری سربی معمولی دارای شش سلول است. هر سلول قادر است حدود 2 ولت انرژی تولید کند. در اکثر باطریهای خودرو شما شش سلول دارید و به همین دلیل 12 ولتی هستند.
ویژگی بارز این نوع باطری خودرو نسب به باطری اتمی این است که سریعتر شارژ میشود و میتواند مدت زیادی شارژ نگه دارند. عمر طولانیتری دارد و نباید هیچوقت بهصورت 100 درصدی شارژ شود. از نظر قیمت، نسبت به باطری اتمی قیمت مناسبتری دارد. با توجه به اینکه نیاز به مراقبت خاصی ندارد و احتمال خراب شدن آن پایین است.
باطری اتمی
باطریهای اتمی به دو دسته هیبریدی و آلیاژی تقسیم میشوند. این نوع از باطریهای خودرو از دو مواد اولیه آنتیموان و کلسیم (بهجای سرب و کلسیم در باطریهای سربی-اسیدی) تشکیل شدهاند و ساختار جالبی دارند.
در ساخت آنها ابتدا تعداد زیادی صفحه شارژ میشود. سپس همه صفحههایی که شارژ شدهاند روی هم قرار میگیرند و با توجه به تغییراتی که در آنها رخ میدهد مانند یک قالب در میآیند. این ساختار در آبوهوای گرم عملکرد بهتری دارد.
معمولا ساختار بیرونی یک باطری خودرو اتمی دارای سه چراغ سفید، سبز و قهوهای رنگ است. روشن شدن چراغ سفید به این معنی است که باطری خودرو شما خراب شده است یا درست کار نمیکند. اگر چراغ سبز روشن شود یعنی باطری شما سالم است و کاملا شارژ شده است. درصورتیکه چراغ قهوهای روشن شد یعنی باطری خودرو شما سالم است اما شارژ کافی ندارد.
دو نسل جدید از باطری های خودرو
جالب است بدانید که نسل جدید باطریهای پیشرفته خودرو از نوع باطریهای لیتیوم-یونی و باطریهای NiMh است. باطریهای لیتیوم-یونی شباهت زیادی به باطریهای NiMh دارند. اینها در مقایسه با باطریهای سربی-اسیدی قدیمی، پایدارتر بوده و برای مدت زمان طولانیتری شارژ نگه میدارند. البته توانایی آزادسازی سریعتر شارژ را نیز دارند. بههمیندلیل عملکرد و قیمت بالاتری دارند.
متاسفانه باطریهای لیتیوم-یونی برای استفاده در هوای بسیار سرد ایدهآل نیستند زیرا در دمای زیر انجماد آسیب میبینند. یکی دیگر از نکات منفی آنها این است که طول عمر کوتاهی دارند. اگر ولتاژ سلولهای این نوع از باطری خودرو به زیر حد معینی برسد، سریعا خراب میشود.
اصولا از باطریهای NiMh برای خودروهای هیبریدی استفاده میشود. اگرچه سریع شارژ میشوند اما در صورت عدم استفاده از آنها به سرعت دشارژ میشوند. باطریهای NiMh از آلیاژ جذبکننده هیدروژن بهعنوان الکترود منفی و نیکل اکسی هیدروکسیدها بهعنوان الکترود مثبت استفاده میکنند.
پیشنهاد میکنیم در مورد خرید بهترین باطری ماشین و بهصرفهترین قیمت باطری خودرو، حتما با یک مکانیک خبره مشورت کنید.
علائم خرابی باطری ماشین
اطمینان از سلامت باطری خودرو امکان رانندگی لذت بخش و بدون دردسر را برای شما فراهم میکند. شایعترین علائمی که نشان میدهند باطری خودرو شما نیاز به شارژ کردن یا تعویض دارد عبارتند از:
1 – روشن شدن چراغ هشداردهنده باطری که روی داشبورد اتوموبیل قرار دارد
2 – کم نور شدن چراغهای جلوی اتوموبیل. زیرا وقتی باطری ضعیف است، قدرت کافی برای تامین انرژی الکتریسیته قطعات برقی خودرو را ندارد.
3 – نیاز به فشار دادن بیشتر پدال گاز هنگام روشن شدن خودرو
4 – عمل نکردن استارت و روشن نشدن خودرو
5 – کار نکردن رادیو خودرو
یک راه فوقالعاده راحت برای فهمیدن اینکه آیا باطری شما به اندازه کافی شارژ دارد یا خیر، استفاده از مولتیمتر است. یک مولتیمتر میزان ولتاژ ذخیره شده یا میزان ولتاژی که الان در حال ذخیره شدن در باطری خودروی شما است را اندازهگیری میکند.
پیشنهاد میکنیم برای کاهش هزینههای خود یک مولتیمتر خریداری کنید تا بتوانید در کوتاهترین زمان وضعیت باطری خودرو خود را در منزل بررسی کنید.
علت سولفات و شوره زدن سر باطری خودرو
ازآنجاییکه سولفاته شدن سر باطری بهصورت یک جرم سفید یا نقرهای رنگ خود را نشان میدهد، از این حالت با عنوان شوره زدن یاد میشود. یکی از دلایل رایج رخ دادن این مسئله عدم استفاده از باطری برای مدت طولانی است. از دیگر علل آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1 – شارژ کردن مداوم و زیاد باطری در زمانهایی که نیازی به شارژ شدن ندارد
2 – حرکت دادن خودرو درحالیکه مشخص است باطری آن شارژ ندارد
3 – به اتمام رسیدن عمر مفید باطری خودرو
4 – رانندگی مداوم در مسیرهای کوتاه
تجربه نشان داده است که یک باطری سولفاته شارژ خود را به خوبی نگه نمیدارد. در نتیجه نمیتواند به قطعات دیگر خودرو انرژی الکتریسیته برساند. در واقع شوره زدن بهعنوان علت خرابی باطری در نظر گرفته میشود و باید با تمیز کردن آن باطری خودرو را دوباره احیا کرد.
زمان مناسب تعویض باطری خودرو
اصولا هنگامیکه یک باطری خودرو ظرفیت نگهداشتن انرژی الکتریکی به میزان 12.6 ولت یا بالاتر را داشته باشد، یعنی به طور کامل شارژ میشود و سالم است. وقتی این میزان به 12.2 ولت برسد فقط 50٪ شارژ میشود و وقتی به زیر 12 ولت رسید یعنی باطری اتوموبیل شما خراب شده است و باید تعویض شود.
اگر باطری خودرو شما ضعیف شود، ماشین شما فشار بیشتری به سیستم شارژ یا دینام و استارت وارد میکند. در نتیجه اگر مدام باطری ماشین خود را بازرسی، آزمایش و شارژ نکنید یا در صورت نیاز آن را تعویض نکنید، باید برای تعویض این قطعات برقی گرانقیمت اقدام کنید.
از نظر کارشناسان، درصورتیکه از باطری خودرو به خوبی نگهداری شود میتواند تا 4 سال دوام بیاورد. اگر مدام شارژ و دشارژ شود از طول عمر آن کاسته شده و حتی به 2 سال میرسد.
راههای افزایش طول عمر باطری خودرو
مسائل زیر میتوانند باعث دشارژ شدن باطری اتوموبیل شوند، بنابراین بهتر است برای افزایش طول عمر باطری خود از وقوع آنها جلوگیری کنید:
1 – روشن باقی ماندن چراغهای جلو یا چراغ داخلی اتوموبیل
2 – خرابی سیستم شارژ
3 – قرار گرفتن باطری در معرض دمای بیشازحد کم یا زیاد
4 – خرابی یا شل بودن اتصالات پایانه باطری
5 – عدم استفاده از اتوموبیل برای یک مدت طولانی
از نظر کارشناسان، برای نگهداری صحیح از باطری خودرو باید مدام محکم بودن سر باطریها، سطح الکترولیت، و وضعیت تسمه دینام بررسی شوند. علاوهبراین، تمیز کردن سطوح خورده شده سر باطری نیز لازم است. کابلها و پایانههای خورده شده یا پایانههای شل اتصالات میتوانند توانایی دینام را برای شارژ باتری و تامین برق خودرو محدود کنند. حتما یک بار قبل از شروع فصل سرما و در فصول گرم ماهی یکبار این موارد را کنترل کنید. میتوانید در باطریهای اتمی از آب مقطر نیز برای افزایش سطح الکترولیت استفاده کنید.
دقت کنید که باطریهای سربی-اسیدی باید دائماً شارژ شوند. عدم استفاده از آنها به مدت 6 ماه به ویژه در هوای بسیار سرد، باعث خراب شدن آنها میشود. اصولا هوای بسیار سرد برای باطریهای سربی-اسیدی و باطریهای لیتیوم-یونی مخرب است زیرا باعث کوتاه شدن صفحات آنها شده و در این شرایط دیگر شارژ نمیشوند.
سخن آخر
با توجه به افزایش بیش از حد قیمت قطعات خودرو به ویژه باطری، پیشنهاد میکنیم به تمامی نکات ارائه شده در این راهنمای جامع توجه ویژهای داشته باشید!